Szemle lesz a napokban a Kiscsillag Református Óvoda tervezett helyén, mely után Hella Ferenc lelkipásztor reményei szerint márciusban kezdetét veheti a kivitelezés. Ha nem fejezõdne be az építkezés szeptemberre, az elsõ csoportot akkor is elindítják.

Mint arról már többször beszámoltunk: a kormány támogatásával, 400 millió forint ráfordítással óvodát épít a Rozgonyi és a Hunyadi utcák sarkán a Magyarországi Református Egyház, illetve a Nagykanizsai Református Egyházközség. Az óvodát 3 csoportban 75 fõsre tervezik, a létszámot felmenõ rendszerben kívánják felfuttatni. Az elsõ, 25 fõs csoportot azonban már szeptembertõl elindítják.

– Ugyan az alapkõletételre már sor került, a héten lesz még egy helyszíni szemle, mely során az illetékes szakemberek még ellenõriznek néhány dolgot – bocsátotta elõre Hella Ferenc. – Azért vettük elõre a protokolleseményt, mert a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke, Steinbach József adott idõpontban tudott csak eljönni hozzánk elõadást tartani a Kanizsai Esték sorozatban, s úgy gondoltuk, ha már itt van, egy füst alatt megoldjuk az óvodaberuházás jelképes indítását is. A tervek egyébként engedélyezés alatt vannak, s reményeink szerint a szemle után ez már nem lesz hosszú folyamat, hiszen az elõkészítés nagyon alapos volt, ezt túlzás nélkül állíthatom. Azt remélem, hogy a tényleges kivitelezés márciusban elindulhat.

Hella Ferenc hozzátette: terveik szerint az 1000 négyzetméteren megvalósuló óvoda õsszel megnyithatja kapuit, de természetesen, ezt erõsen befolyásolja az idõjárás. Ha minden a legnagyobb rendben megy, az elsõ csoport akár már szeptemberben beköltözhet az épületbe, de a lelkipásztor szerint ez bizonytalan. És akkor még nem beszéltünk az adminisztratív háttérrõl, az intézmény elõírás szerinti nyilvántartásba vételérõl, ami várhatóan szintén nem egynapos ügy és így tovább. Éppen ezért arra készülnek, hogy az elsõ gyerekcsoportot ideiglenesen a gyülekezeti teremben helyezik el szeptemberben, tehát az óvoda elsõ tanévét elindítják. Amikor pedig teljesen készen áll az óvodaépület a gyerekek fogadására, átköltöznek.

– A 75 fõs létszámot felmenõ rendszerben töltjük fel, ami azért is szerencsésebb, mert így nem terheljük meg túlságosan a városban mûködõ többi óvoda életét, hiszen ez semmiképp nem célunk – jelentette ki Hella Ferenc. – Egyébként az óvoda nem lesz körzethatárok közé szorítva, 70 település tartozik hozzánk, ahol Bertók Dániel segédlelkész kollégámmal kisebb-nagyobb református közösségeket szolgálunk, s abban bízunk, lesznek kisgyermekes szülõk, akik ezekrõl a településekrõl a mi óvodánkat választják. Az elsõ, szeptemberben induló csoport gyakorlatilag megtelt, de mivel mindig van mozgás, szeretettel várjuk még a jelentkezõket.

FORRÁS: zaol.hu